10 Şubat 2008 Pazar

Çakma Entel Hobisi: Fotoğrafçılık

Bu yazımızda, yeni bir prim kapısı olan fotoğrafçılığı inceleyeceğiz. Eğer sizin de iyi kötü bir makineniz varsa mutlaka okuyun. Fotoğrafçılık sitelerinde bir numara olacak ve sayısız olumlu yorum kazanacak fotoğraf türleri ile ilgili muhteşem tavsiyeler bulacaksınız.

1. ÇOCUK
Sanatın herhangi bir dalı ile uğraşıyor ama ne yapsanız başarılı olamıyor musunuz? Öyleyse size bir tavsiye verelim. Çocukları kullanın! Müzisyen misiniz? Çocuklar için bir şarkı besteleyin. Ressam mısınız? Geliri kimsesiz çocuklara bağışlanacak ayağına bir sergi açın. Yok ben daha kolay, emeksiz bir ürün istiyorum mu diyorsunuz? Çocuk fotoğrafları çekin. Burada da süper duyarlı kişiliğinizi ön plana çıkarmak için size bazı tüyolar verelim.
  • Portre: Kullandığınız çocuğun kafası önde netlenmiş, arka plan flu olmalı. Çocuğun üzerindeki kıyafetlerin mümkünse eski, yırtık, sünük olması, duyarlılığınızı göstermek açısından oldukça etkili olacaktır. Bakışlardan merak ve ürkeklik okunmalı. Bu tarz kıyafet ve bakışları, yaşadığınız şehrin varoşlarında kolaylıkla bulabilirsiniz. Ayrıca, burnun etrafında kurumuş sümük kalıntıları, gözlerdeki çapak, ağız kenarındaki yaralar ya da surattaki toz-pislik gibi ayrıntılar duygu yoğunluğunu pekiştirecektir. Burada önemli olan izleyiciye "ayy kıyamaaam" hissini geçirmektir.
  • Toplu Fotoğraf: Birden fazla çocuğu bir karede kullanarak çok iyi prim yaparsınız. Çocukların yine fakir semtlerden seçilmesi dışında yapacağınız tek şey, bir arada duran birkaç çocuk bulup, onların güvenini kazanmaktır (çikolata falan dağıtın). Size ısınan çocuklar kameranın karşısında gerekli şaklabanlığı yapacaktır. Çektiğiniz fotoğrafları ara sıra da kendilerine göstermeniz ise onları istediğiniz şekle sokmak için çocuklara gaz verecektir. Püf noktası: Grup halindeki çocukların sabrı fazla dayanmaz, her an herşeyden sıkılabilirler, işinizi çabuk halletmeye bakın. (Sağda: 'Işıldayan Gözlerle Umuda' isimli kare)

2. YAŞLI
Yaşlı fotoğrafları da yine çocuklarda olduğu gibi her daim insanların içinde "ayy yazııık" hissi uyandıracağından, muhakkak ki geniş bir kitleye hitap edeceksiniz. Üstelik objektife yılgınlıkla bakan yaşlı başları bulmak için kalkıp gecekondulara gitmenize gerek de yok. Elbet bir komşunuzun evinde yaşlı annesi ya da babası vardır. Bi 5-10 dakkalığına rica edip, işinizi halledebilirsiniz. Yaşlılarla çalışmak oldukça kolaydır. Objektife bakıp bakmamaları ya da o an bir dünya meselesini düşünüyor veya sadece dizi izliyor olmaları gözlerindeki bakışı değiştirmez. "Yaşlı bakışı" adını verdiğimiz bu durgun, düşünceli bakış bir fotoğrafçının en iyi dostudur. Ayrıntıları sakın unutmayın. Ellerinin yüzlerinin çatlamışlıklarını gözlere sokmalısınız. Sıradan bir karenin içine bir yaşlı koyarak, fotoğrafçılık sitelerindeki puan sıralamalarında üst mertebelere erişebilirsiniz. Siyah-beyaz fotoğraflar daha etkili olmaktadır. (Yanda: 'Anlatır Herşeyi' isimli kare)


3. MAKRO
"Ooo makine mi aldın, kaç mega piksel?"den hemen sonra gelen sorudur "makro'su var mı?". Bu tip insanların en sevdikleri hobilerden biri, kendi makineleri yetmezmiş gibi, yanında yöresinde yeni fotoğraf makinesi almış kim varsa, daha o kişi hevesini alamadan makinayı elinden kapıp makro çekim yapmaktır. Önce oturduğu yerden plastik çay bardağı köşesi, sigara ateşi, gazete yazısı gibi birkaç çalışma yaptıktan sonra kendini en yakın çimenlik alanın içine atan bu insanların sayısı bir hayli fazladır. Envai çeşit çiçek, börtü-böcek bu dalın vazgeçilmezleridir. Eğer siz de bu dalda uzman olmak istiyorsanız yapacağınız şey çok kolay. En yakın çimenliğe gidin, bulduğunuz çiçeğin, böceğin dibine girip 'auto focus'layın, basın deklanşöre gitsin. Türün sevilen diğer örnekleri ise 'siyah fonda çiğ damlalı çiçek' ve 'salyangoz'dur. Popüler olmak istiyorsanız bunlarla da mutlaka ilgilenin. (Üstte: 'Günaydın' isimli kare)


4.KEDİ
Etrafımızda gördüğümüz her 10 kişiden 4'ünün kedisi olması, geri kalan 6'sından 3'ünün de kedisever olmasından ötürü, kedi fotoğrafları, fotoğrafçılık sitelerindeki popüleritenize büyük katkıda bulunacaktır. İster yağmurda kuytu köşe bulup yavrularını emziren anaç sokak kedisi, ister evin reisinin koltuğuna kurulmuş İran kedisi, ister güzel vucüdu ve ince ayaklarıyla cambazlık yapan bir siyam ya da kırmızı yumağı kendine av edinmiş bir tekir, hatta "o uğursuz değil, o yalnız" dercesine camdan dışarı bakan bir kara kedi.. Örnekleri çoğaltmak mümkün. Kısacası kedi çekecekseniz içiniz rahat olsun. Unutmayın, 'her kedi fotojeniktir'.

(Devam edecek...)

Hiç yorum yok: